Önkormányzati hírek

Tájékoztató

Dági Zoltán falugazdász tájékoztatja a gazdálkodókat, hogy a 2018. évi területalapú támogatások igénylését 2018. május 15-ig lehet beadni.
Az őstermelői igazolványok megújítása, készítése is folyamatos.
A Falugazdász ügyfélfogadása: szerda 08.00-tól 16.00-ig.

Tájékoztató biológiailag lebomló hulladékgyűjtés rendjéről

Az FBH-NP Nonprofit KFT ezúton kívánja tájékoztatni a Tisztelt Lakosságot, hogy megkezdi a biológiailag lebomló hulladék díjmentes a cég által folyamatosan biztosított biológiailag lebomló zsák és egy kévényi mennyiségben történő begyűjtését Rém Község területén.

A biológiailag lebomló hulladék gyűjtés során az ingatlanoknál kertekben, udvarokban, konyhában keletkező minden szerves anyagtartalmú hulladék elszállítása történik. A biológiailag lebomló hulladékot az ingatlan előtti közterületre szíveskedjenek kihelyezni a gyűjtési napon reggel 7 óráig kérjük kihelyezni és az elszállítás időpontjáig az ingatlan előtt kint hagyni, oly módon, hogy azt a begyűjtést végző gépjármű meg tudja közelíteni és kézi erővel mozgatható legyen.

A keletkező apró biológiailag lebomló hulladékot pl.: fűkaszálékot, falevelet, lágyszárú növényeket, háztartásban, éttermekben, kiskereskedelmi egységekben keletkező konyhai és élelmiszermaradék műanyag zsákokban, illetve maximum 70 cm hosszú 50 cm átmérőjű kötegekben, kévékbe kötve kell kihelyezni alkalmanként maximum 0,5 m3-t. Amennyiben a biológiailag lebomló hulladékot nem ilyen formában helyezik ki, vagy ha kommunális hulladékkal keveredik, akkor a biológiailag lebomló hulladék járattal nem szállítják el!

Kihelyezhető biológiailag lebomló hulladékok:

Kerti hulladék:

 • kötegelve, kévébe összekötve: faág, fanyesedék, gally
 • műanyag zsákokban vágott fű, vágott virág, falevél, lágyszárú növény, virágágyi növények, kezeletlen kéregdarabok, egyéb apró zöldhulladék

Udvari hulladék:

 • fűrészpor, faforgács, száraz szalma

Konyhai hulladék:

 • zöldség- és gyümölcsmaradványok, kávézacc, tealevelek, tojáshéj, egyéb növényi származékok, élelmiszer-maradék

Kérjük, ne helyezzenek ki a biológiailag lebomló hulladék gyűjtés során állati ürüléket vagy azzal szennyezett anyagot.

A biológiailag lebomló hulladékok aprítás és komposztálás után hasznosításra kerülnek. Az elkészült komposztot a Tisztelt Érdeklődők a Regionális Hulladéklerakókban (Vaskút, Kiskunhalas, Felgyő) beszerezhetik.

Amennyiben a biológiailag lebomló hulladékos zsák települési szilárd hulladékot is tartalmaz, a hulladék nem kerül a jelen gyűjtés keretében elszállításra, ennek tényéről az ingatlantulajdonos írásbeli tájékoztatást kap.

Továbbá értesítjük Tisztelt Ügyfeleinket, hogy 2019. januárjában két alkalmas fenyőfagyűjtést szervezünk, amelyről külön értesítjük Önöket.

Zöldjárat naptár Rém 2018
Hónap Május Június Július Július Augusztus Szeptember Október November December
Begyűjtési nap 7 4 2 30 27 24 22 19 17
Zöldjárat naptár Rém 2019
Hónap Január Február Március Április
Begyűjtési nap 14 11 11 8

Tájékoztató

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Felsőszentiváni Szolgáltató Intézmény Felsőszentiván az előző évihez hasonlóan lehetőséget nyújt gyógyászati segédeszközök szakorvos általi felíratására.
Pl. bot, rorátor, járókeret, kerekes szék, gyógycipő stb.

Igény szerint a szállítás megoldott. Jelentkezni Sere Ágnes házi gondozónál vagy a Községházán Kovács Gáborné ügyintézőnél.

Az időpontról később tájékoztatjuk az érdeklődőket.

Zöld hulladékgyűjtésre alkalmas zsák

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy biológiailag lebomló, zöldhulladék gyűjtésére szolgáló zsákokat tudunk biztosítani a készlet erejéig. A zsákok a Községházán a pénztárnál átvehetők térítésmentesen.
A gallyakat és faágakat kévékbe kötve kell kirakni.

 

Bács-kiskun Megyei Állatvédelmi Őrszolgálat felhívása

Tisztelt Ebtartó tulajdonosok!

2016.01.01-től tartósan láncon és kennelben tartani kutyát TILOS!

Futtató drót használata még megengedett ,ami legalább 7-8 méter.

Nem folyamatos Kennelben tartás, kennel méret kistestű 10 …közepes 15…nagytestű ebeknél 20 négyzetméternél kisebb nem lehet.

Kérjük a gazdákat, kutyáikat a törvényben leírtaknak megfelelően tartsák!

Időszaknak megfelelő körülményeket és ellátást biztosítsanak kedvenceik számára.

Kutyaháznak a vashordó-betongyűrű használata TILOS!

Közterületre kiengedni kutyákat TILOS!

Microchip beültetése minden 4 hónapnál idősebb kutyánál,illetve évente egy alakalommal veszettség oltás beadása kötelező!

NAGYON SOK HÁZNÁL A KUTYÁK RÖVID LÁNCRA KIKÖTVE ÉLNEK, AMIT A TÖRVÉNY TILT! BETONGYŰRŰBE ILLETVE VASHORDÓBA TUDNAK BEHÚZÓDNI AZ IDŐJÁRÁS VISZONYTAGSÁGAI ELŐL …AMI SZINTÉN TILOS!

Folyamatosan ellenőrizni fogjuk az állatok tartását, aki nem tartja be az állattartási törvényben leírtakat szabálysértést követ el… hatósági eljárás lefolytatását fogjuk kezdeményezni.

Mentsvár az Állatokért Alapítvány

Állatvédelmi őrszolgálata

www.mentsvar.hu

Tel: 0620/476 9693

Szakmai-segítségnyújtás-fúrt-kutakkal-kapcsolatban

 Tájékoztatás

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy 2017. január 30. napjától Rém településen a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes begyűjtésének ellátására a Bakos Kft. Baja 6500 III. kerület 20. jelölték ki közérdekű szolgáltatóvá.

Az ideiglenes begyűjtési ellátás szolgáltatásának díja természetes személy ingatlan tulajdonos esetében: 839 Ft (ÁFÁ-val együtt)/m3.
A szolgáltatás igénybevételének bejelentése az alábbi elérhetőségeken:

Munkanapokon 8.00-16.00 óráig mobilszám: +36 30 392 3493, Tel/ Fax: +36 79 326 352 E-mail: info@bakoskft.hu

 

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa, Görhöny Katalin ügyfélfogadást tart minden héten hétfő 9 órától-12 óráig a Községházán Rémen (bejárati ajtó melletti volt adós iroda).
Amit nyújtani tudnak:
–Munkatanácsadás
–Munkakeresés
–Állásajánlat
–Ügyek intézése
–Adományozás
–Rászorulók segítése

 

ELBIR bűnmegelőzési tanácsok

Állami-kárenyhítés-szervezeti-változások

Csalók_szén-monoxid-mérők

Hét-tanács-a-zsarolóvírusok-ellen

 Felhívás

Az utóbbi időben ismét jelentősen megszaporodott az utcán kóborló ebek száma.
Az utcákon sokszor csapatokban kóborló kutyák félelmet keltenek a járókelőkben és főleg a gyerekekben.
Kérem, a kutya tulajdonosokat, hogy az állattartás szabályait tartsák be!
Az ebeket az állattartók úgy kötelesek tartani – szükség esetén megkötve, zárt helyen-
, hogy azok ne tudjanak elkóborolni, közterületre felügyelet nélkül kijutni és a kerítés
mögül kiharapni.
A nagy hidegre való tekintettel azonban figyeljünk arra, hogy az ebek megfelelő menedék alá tudjanak bújni, az 1-2 méteres megkötést elkerülve.

Köszönjük!

Tájékoztató!

Tájékoztatjuk a tisztelt Lakosságot, hogy ismét üzemel a helyi televízió.
Naprakész hírek, információk várják az érdeklődőket.
Lehetőség van hirdetés feladására is a
Községházán Báló Csilla munkatársunknál.

Avar és kerti hulladékégetés

A lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében a nem komposztálható, illetve a komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetése minden év november 1-től a következő év április 1-ig végezhető el. A határidők kezdő- és utolsó napján az égetés engedélyezett.
Avar és kerti hulladék: falomb, kaszálék, nyesedék, szár, levél, gyökér és egyéb növényi maradványok.
A napi égetést 8-18 óra közötti időszakban lehet végezni. Ünnepnapokon az égetés tilos! Ünnepnap: január 1., március 15., húsvét, október 23., november 1. és december 25-26.

Égetni csak száraz kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.
Avar és kerti hulladék égetését úgy kell végezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő füst, bűz, pernye, és hőterhelés hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környékében levő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa. Amennyiben az égetéssel járó füst, bűz, pernye, és hőtermelési hatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.
Tilos az avar és kerti hulladék égetése párás, tartósan ködös, esős időben, füstköd-riadó és erős szél esetén.
Tilos égetni egészségügyi, oktatási, kulturális és szociális intézmények, nyitott sportlétesítmények 100 méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt, valamint az egyházi és vallási rendeltetésű ingatlanok 100 méteres körzetében az egyházi szertartások, rendezvények ideje alatt.
Az égetést csak 18 éven felüli cselekvőképes személy végezheti.
Az avar és kerti hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin, vagy más vegyi adalékanyag és az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait. Az avar és kerti hulladék közterületen történő elégetése tilos.
A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, a tűz eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt, vagy legalább 50 l vizet edényben, tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kézi szerszámot.
Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni. A tűz kihunyásáról a tűzgyújtás helyszínének elhagyása előtt meg kell győződni.

A hatóságilag elrendelt országos általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést!

A tűzgyújtást minden esetben a Bács-kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltségén kell bejelenteni.
Külterületen történő tűzgyújtás esetén 10 nappal előtte adatlapon 3.000 Ft-os illetékbélyeggel történik.
Adatlapot a Községházán lehet kérni, illetve a www.rem.hu oldalon is megtalálható.
Belterületen a bejelentés 1 nappal előtte, ez illetékmentes. A bejelentés ebben az esetben telefonon is történhet.
Elérhetőségek:
Bács-kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége
6400 Kiskunhalas, Kőrösi út 15. Elérhetőség: 77/421355

 

Lomtalanítás 2016.

2016 január 1-től megváltozott a lomtalanítás menete.
Az új rendről az alábbiakban tájékoztatjuk a lakosságot:
Házhoz menő lomtalanítás

Tisztelt ügyfelünk!

Az FBH-NP Közszolgáltató Nonprofit KFT a korábban megszokott előre ütemezett, település egész területére vonatkozó egy meghatározott napon történő lomtalanítás helyett a továbbra is évente 1 alkalommal – azonban az ingatlantulajdonossal egyedileg előre egyeztetett időpontban, annak megrendelését követően – a háztartásban keletkezett lom (feleslegessé vált használati tárgyakat, eszközöket, bútorokat) háztól történő elszállítását kívánja biztosítani.
Ezáltal megtörténik a szolgáltatás színvonalának magasabb szintre emelése, hiszen minden településen élő lakos maga választhatja meg a számára legmegfelelőbb időpontot.

A 2016-os évben a lomtalanítást március 15. és június 15. közötti időszakban kérheti az ügyfél előzetes egyeztetést követően.

Az ügyfél lomtalanítási igényét a +36-20-4019484 telefonszámon tudja jelezni az FBH-NP Közszolgáltató Nonprofit Kft. munkatársa felé.
Az egyeztetés folyamán szükség lesz az ügyfél partnerazonosító számára, mely a számlán megtalálható. A lom elszállításának feltétele, hogy az ügyfélnek díjhátraléka ne legyen!

 A lomtalanítás folyamata:

 1. az ügyfél a megadott telefonszámon egyezteti adatait, és a kért elszállítási időpontot az FBH-NP Közszolgáltató Nonprofit Kft. munkatársával.
 2. az előre egyeztetett időpontban az ügyfél kihelyezi az ingatlan elé a lomhulladékot.
 3. az FBH-NP Közszolgáltató Nonprofit Kft. szállító járműve az egyeztetett napon elszállítja azt.

 Lomtalanítás keretében elszállítható hulladékok a korábban megszokottak szerint Pl. feleslegessé vált használati tárgyak, eszközök, bútorok. A nagydarabos lom (pl. bútor) kivételével a kisebb méretű anyagok a hatékonyabb elszállítás és szétszóródás megakadályozása érdekében kizárólag bezsákolva, kötegelve kerülnek elszállításra.

Nem tartoznak a lomtalanítás körébe, így nem kerülnek elszállításra:

 • gally, salak, trágya, szalma, egyéb növényi és állati hulladék, építési, bontási hulladék,  egyéb mezőgazdasági, ipari hulladék;
 • elektromos, elektronikai készülékek (pl. TV-készülék, hűtőgép…);
 • veszélyes hulladékok, gumiabroncs;
 • heti szemétszállítás körébe tartozó háztartási, valamint gazdálkodói-vállalkozói tevékenységből származó hulladék.

Tisztelettel:

FBH-NP Közszolgáltató Nonprofit KFT

Szelektív hulladékgyűjtő edények

A szelektív hulladékgyűjtő edények a Könyvtárban továbbra is átvehetők.

Vízügyi tájékoztató

 

Letöltés (PDF, 133KB)

 

Kiskunhalasi ivóvízminőség- javító projekt

http://onkormanyzat.kiskunhalas.hu/eu-palyazat-kiskunhalas

szuszitattoo_www.kepfeltoltes.hu_

Önkormányzati szolgáltatások

Lakóingatlan kezelése szolgáltatásaink:
– traktoros fűkasza 3.500,- Ft/óra
– tárcsa, tolólap 3.500,- Ft/óra
– stihl fűrész kezelővel 1.500,- Ft/óra
– kézi kaszálás 1.200,- Ft/óra
– Helyi Kábel TV hirdetés díjai: jelenleg ingyenes

Terem, eszközbérlet 

Családi, baráti rendezvényekhez terem és eszközbérlési lehetőség, villanyóra és gázóra állás bejelentése Mészárosné Ilcsik Ágnesnél a Közösségi Szolgáltató hely (Könyvtár) nyitvatartási idejében!

Kérjük, éljenek a lehetőséggel!

szuszitattoo_www.kepfeltoltes.hu_

Tisztelt Boltvezetők, Üzletvezetők!

Tájékoztatom Önöket, hogy a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. Törvény 20105. március 15. napján lépett hatályba.
Az ezzel kapcsolatos jogszabály teljes terjedelmében megtekinthető a honlapunkon.

szuszitattoo_www.kepfeltoltes.hu_

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

A növényi hulladékégetés tűzvédelmi szabályairól és a tűzgyújtási tilalomról

 A növényi hulladék égetése belterületen és külterületen egyaránt csak egyéb jogszabályok (erdővédelmi, levegőtisztasági, környezetvédelmi, stb.) betartása és a szükséges engedélyek birtokában lehetséges!

Általános szabály Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) alapján, hogy a lábon álló növényzet, tarló, növény-termesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

Belterületi ingatlanok vonatkozásában azonban az önkormányzat rendeletében szabályozhatja, feltételekhez kötve megengedheti az avar és kerti hulladékok égetését. Azonban azokon a településeken ahol ez nem szabályozott ott továbbra is tilos belterületen égetni.

A külterületi ingatlanok vonatkozásában az OTSZ az irányított égetést lehetővé teszi, de azt előzetesen a tűzvédelmi hatóság engedélyéhez köti, mely azonban nem mentesít az egyéb engedélyek beszerzése alól.

A kérelmet az égetés tervezett időpontját megelőző 10. napig be kell nyújtani az illetékes tűzvédelmi hatósághoz, aki azt 5 munkanapon belül elbírálja.

TŰZGYÚJTÁSI TILALOM idején TILOS az avar-, a tarló-, a legelő-, a nád-és a növényi hulladékok irányított égetése is!

A tűzgyújtási tilalom fennállásáról tájékozódhat a tűzoltóságokon, valamint a polgármesteri hivatalokban is. (bacs.katasztrofavedelem.hu)

A tűzeseteket követő vizsgálatok bebizonyították, hogy az erdő- és bozóttüzek 99 százalékát az emberi figyelmetlenség vagy a szándékos tűzgyújtás okozza, ugyanakkor az is megállapítható, hogy az erdőtüzek 80 százaléka tavasszal, illetve a nyári hónapokban pusztít.

 Erős szélben TILOS tarló-vagy növényi hulladékot égetni!

 A tűzvédelmi szabályok megszegése esetén 20.000-10.000.000 Ft-ig terjedő tűzvédelmi bírság szabható ki.

 Az irányított égetés során a tarlóégetés csak az alábbiak szerint végezhető:

 • a tarlónak minden oldalról egyidejűleg történő felgyújtása tilos; az égetéshez csak a tarlómaradványok használhatók fel; a szalmát elégetéssel megsemmisíteni, lábon álló gabonatábla mellett tarlót égetni tilos,
 • a tarlót vagy az érintett szakaszokat a tarlóégetés megkezdése előtt legalább 3 méter szélességben körül kell szántani, és az adott területen az apró vadban okozható károk elkerülése érdekében vadriasztást kell végrehajtani, a fasorok, facsoportok védelmére a helyi adottságoknak megfelelő, de legalább 6 méteres védősávot kell szántással biztosítani,
 • tarlóégetés 10 ha-nál nagyobb területen szakaszosan végezhető, és csak az egyik szakasz felégetése után lehet a másik szakasz felégetéséhez hozzáfogni,
 • a tarlóégetés során tűzoltásra alkalmas kéziszerszámmal ellátott, megfelelő létszámú, kioktatott személy jelenlétéről kell gondoskodni, és legalább egy traktort ekével a helyszínen készenlétben kell tartani.

 A hulladékégetés humán-és környezet-egészségügyi kockázatairól

 Alapvetően a hulladék nyílt téri égetése általános jelleggel Tilos, valamint a tilalom kiterjed a lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetésére is.

Ezen főszabály alól ugyanakkor néhány jogszabály enged kivételeket, lehetővé téve a növényi hulladék égetését.

A kivételek:

 • Belterületi ingatlanok esetében a helyi önkormányzat rendeletében szabályozottan lehetővé teheti avar és kerti hulladékok égetését.
 • Külterületi ingatlanon az ingatlan tulajdonosa a tűzvédelmi hatóság engedélyével irányított égetést hajthat végre.
 • Az erdőterületen található védett növénytársulásokban a teljes talaj-előkészítés és a vágásterületen az égetés csak növény-egészségügyi indokból vagy természeti kár megelőzése, illetve elhárítása miatt végezhető.
 • Természeti területen a Természetvédelmi Felügyelőség engedélye szükséges a gyep, valamint a nád és más vízi növényzet égetéséhez.

Bővebb információkért keresse fel a www.bacs.katasztrofavedelem.hu honlapunkat, vagy az illetékes Katasztrófavédelmi Kirendeltséget az alábbi elérhetőségek egyikén:

Baja Kvk: Baja, Bajcsy-Zsilinszky u. 10; Tel.: 79/521-245

Kecskemét Kvk: Kecskemét, Deák-Ferenc tér 4. Tel.: 76/502-810

Kiskunhalas Kvk: Kiskunhalas, Kőrösi út 15; Tel.: 77/520-083

 szuszitattoo_www.kepfeltoltes.hu_

 T Á J É K O Z T A T Ó

Rém Község Önkormányzata tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy  Rém Község Közigazgatási területén a folyékony hulladékkezelési közszolgáltatást a
Bakos Kft. Baja végzi 2014. augusztus 1. napjától.
A szennyvíz szállítási közszolgáltatást a Bakos Kft-től kell megrendelni az alábbi telefonszámokon:
– (30) 392 3493
– (79) 326 352

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.